Vanliga frågor

Vad är hypnos?

Ibland kan jag nästan tycka att orden hypnos och trans kastar onödig mystik över något som faktiskt är ett helt naturligt tillstånd. Hypnos är alltså inte något jag framkallar hos dig. Det enda jag gör är att jag guidar dig in i ett tillstånd som karaktäriseras av en känsla av distans och en ökad mottaglighet för förslag. Vi kan uppleva en lättare version av detta tillstånd när vi till exempel tittar på film i tevesoffan hemma, speciellt om det är en film som vi tycker verkar bra. Det dröjer inte länge förrän vi börjar glida in och ut ur ett tillstånd där vi glömmer bort omgivningen och där vi låter oss känslomässigt påverkas av innehållet. Även fast vi egentligen vet att Leonardo DiCaprio förmodligen lever och frodas så påverkas vi ändå känslomässigt av att se honom (förmodligen med hjälp av specialeffekter) sjunker mot havets botten i Titanic. Ta detta medvetandetillstånd, fördjupa och förläng det så har du hypnotisk trans.

Vad är skillnaden mellan hypnos och meditation?

Det finns så otroligt många olika meditationsformer och vissa liknar hypnos mer än andra. Mindfulnessmeditation är nog det som är längst ifrån hypnos då den i sin renare form inte har något specifikt mål och man är inte heller ute efter något specifikt tillstånd. Det finns emellertid adaptioner av mindfulness där man är ute efter ett specifikt tillstånd. "Wise mind" som används inom dialektisk beteendeterapi är bara ett exempel.

Det som skiljer hypnos från meditation är två saker.
Vi är ute efter ett specifikt medvetandetillstånd (trans) och använder ibland tester för att säkerställa att patienten befinner sig i detta tillstånd.
Vi vill nå ett specifikt mål.
Det närmsta vi kommer hypnos i meditationsform är guidade meditationer med visualiseringar.